Tentokráte jsme pro hrníčkový recept sáhli až do Francie, konkrétně do regionu Limousin, kde je clafounis velmi tradičním dezertem. Není to úplně koláč v podání, jak jej znáte z klasických receptů, ale určitě se chuťové pohárky zaradují, až se do něj poprvé zakousnete. Možná zjistíte, že než tuto dobrotu spořádaně pojídat vydličkou, nezmete jí útokem s lžící v ruce. Vyzkoušejte tento skvělý francouzský dezert s třešněmi a určitě neprohloupíte. Oproti naší bublanině, se třesně dávají přímo do formy a pak se teprve zalévají těstem.
Clafounis si můžete připravit jak v koláčové formě, tak i menších zapékacích miskách, v obojím to bude neuvěřitelná symfonie chutí.
Rozehřejte si troubu na 180°C.
Připravte si formu na koláč, kterou vymažete máslem a vysypete cukrem.
Třešně pečlivě omyjte, vysušte a zbavte stopek.
Do mísy prosijte mouku a přidejte sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku (lusk rozkrojíte a špičkou nože vyškrábnete semínka), citronovou kůru a vše promícháte do hladka.
Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko, smetanu a nakonec v kastrůlku rozpuštěné máslo.
Do formy vyskládáte třešně a zalijete těstem.
Formu vložíte do trouby a pečte cca. 30 - 35 minut. Během pečení troubu ale neotvírejte, aby se těsto nesrazilo.
Nechte koláč vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Poznámka: Podle původního receptu se clafoutis peče s nevypeckovanými třešněmi, které dodají koláči mnohem lepší chuť. Je ale samozřejmě možné použít i třešně vypeckované. Formu vysypte cukrem, pro lepší efekt můžete použít třtinový cukr, ten se pak během pečení změní na karamel a koláč jako celek získá další skvělou chuť.
Hrníčkový Tiramisu z pomazánkového másla Hrníčková bábovka z jablek Hrníčkový olejový velikonoční beránek Hrníčková tvarohová buchta s Margot Hrníčkové borůvkové muffiny Hrníčkový biskupský bílkový chlebíček Hrnkový chodský koláč Hrníčkové máslové sušenky Hrníčková buchta dvou barev s meruňkami Hrníčkové domácí slané pečivo
Naši partneři