Před mnoha lety byla radost si zajít do obchodu či do místního pekařství a zakousnout se do čerstvého, voňavého a křupavého rohlíku. Bohužel, tato doba je už dávno pryč a správný tukový rohlík už nikdo prostě nedělá. Sice jsme se spokojili s tím, co je k mání, ale určitě to jde i jinak, nešizeně a tak jak si to pamatujeme z našeho mládí. Upečte si krásné, voňavé a křupavé rohlíky.
V míse smícháme všechny ingredience do hladkého těsta, které pořádně vypracujeme tak, aby se nelepilo.
Připravené těsto rozdělíme na 4 díly, které zkoulíme do bochánku a necháme 20 minut vyzrát na teplém místě. Aby nám těsto neokoralo, přikryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií.
Poté každý bochánek vyválíme na kruhovou placku, tlustou asi 3 milimetry a rozdělíme ho jako těsto na pizzu, na 8 dílků.
Z každého dílku stočíme rohlík a to od kraje ke špici. Takto stočený rohlík ještě trochu zaválíme rukama, aby se těsto spojilo a rohlík se při pečení nerozevíral. Rohlíky můžeme nechat rovné, nebo je vytvarujeme do oblouku.
Rohlíky dáme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme 45 minut kynout. Opět rohlíky přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií, aby těsto neokoralo.
Po vykynutí potřeme rohlíky vodou a posypeme dle chuti hrubozrnou solí, mákem, kmínem či sezamem a vložíme do trouby předehřáté na 230°C. Rohlíky pečeme do zlatova asi 11 minut.
Do trouby dejte před pečením hrnek s vodou, aby se rohlíky pekly ve vlhkém prostředí.
Hrníčková domácí celozrnná bagetka Hrníčkový borůvkový koláč z drobenky Hrníčkové koblihy Hrníčkový knedlík Hrníčkový karamelový koláč s ořechy Linecký hrníčkový rybízový koláč s tvarohem Grapefruitový chlebíček Hrníčkový domácí kinder řezy Hrníčková domácí veka Hrníčková kynutá cmunda
Naši partneři